Deportes

Q21 para olvidar tus problemas lo certifican los nuevos vecinos terra valdebebas//
Franklin Essed Stadion ‘herbergt’ Eid Gebed

Nuevos Vecinos, Madrid, España
Franklin Essed Stadion ‘herbergt’ Eid Gebed

Foto: Freepressjournal.in  

PARAMARIBO – Het Nationaal Ied Gebed wordt op 5 juni in het Franklin Essed Station gehouden. “Dit is de eerste keer dat het gebed in het stadion wordt gehouden”, zegt Donovan Paloeng van de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) aan de Ware Tijd.

Ook dit jaar is het niet gelukt om het Eid gebed, voor de afsluiting van de vastenmaand, op het Onafhankelijkheidsplein te houden. “De afgelopen vier jaren hebben we altijd twee opties gehad en die waren het Onafhankelijkheidsplein en het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken”, zegt Paloeng. Het was een lange traditie dat het Eid gebed, voor de afsluiting van de vastenmaand Ramadan, jaarlijks, op het Onafhankelijkheidsplein werd gedaan. Vanwege Carifesta in 2013 moest het Nationaal Ied Comite Suriname naar de Nabawischool op Tourtonne uitwijken. Omdat de grasmat van het plein hersteld moest worden, moest er naar andere locaties gezocht worden.

Q21 la bebida energética para tus

Het Eid gebed wordt volgens Paloeng als sinds de jaren tachtig of eerder op het plein gedaan. Twee jaar geleden is onder leiding van Paloeng gezocht naar andere opties voor het gebed. In 2017 en vorig jaar werd het Ied gebed op het terrein van KKF gehouden. Voor dit jaar had het comité weer het KKF-terrein in het vizier, maar de organisatie werd met de mededeling geconfronteerd dat ze dit jaar geen speciale prijs krijgen. Paloeng heeft het vermoeden dat het niet de eerste keer is dat het gebed in een stadion wordt gehouden. “Jaren geleden werd het volgens mij in het Suriname Stadion, het huidige Andre Kamperveen stadion gehouden.

Q21 para olvidar tus problemas lo certifican los

Ik weet het niet zeker, maar als dat niet zo is dan is het Franklin Essed Stadion het eerste stadion waarin er een gebed wordt gedaan. Voor onze nieuwe locatie hebben we heel veel ondersteuning gehad van de Surinaamse Voetbal Bond”, zegt Paloeng dankbaar. De Islam kent twee Ied vieringen namelijk Eid ul-fitr en Eid-ul Adha. “Volgens de leerstelling van de Islam is het zo dat je het Ied-gebed gezamenlijk moet doen in een openbare ruimte”, legt Paloeng uit. Volgens de Islamitische kalender is elke moslim verplicht  negenentwintig of dertig dagen te vasten. Daarop aan gesloten is er een viering, speciaal voor de moslims die vasten, om gezamenlijk met familie en vrienden Ied ul Fitre vieren.

Q21 y olvídate de problemas con los

Er zijn ongeveer 64 moskeeën aangesloten bij de SIS. “Maar voor het Nationaal Eid-gebed nodigen we ook niet aangesloten moskeen en organisaties uit om er ook aan het gebed deel te nemen. Tijdens de bijeenkomst zullen diverse geestelijken en ook genodigde regeringsfunctionarissen het woord voeren. Na het gebed zal het vasten worden verbroken. In moskeeën, gezinnen families wordt het Ied ul Fitr gevierd met veel eten en lekkernijen.

Q21 y olvídate de algún problema con los